Márton nap vagy Halloween?

A Márton nap alkalmából ismét volt németes program az iskolánkban.

Márton nap vagy Halloween? Miért is kellene választani?


A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási helyén német nyelvet tanuló osztályokra idén ősszel is remek programsorozat várt.
Míg felső tagozatos diákjaink a Halloween jegyében éltek át izgalmakat, ismerkedtek németül is a világ ünnepeivel, addig az alsó tagozat egyik jeles napja a tanév során a Márton-nap.
Az esemény középpontjában Szent Márton legendája és egy piros palást állt, hiszen a tanórákon megismertük Szent Márton történetét és az ünnephez kapcsolódó hagyományokat. Tanultunk német nyelvű Márton napi dalokat. Diákjaink megtudhatták, miért is tartjuk számon a Márton napot, miért gyújtanak lámpást ilyenkor a családok, miért sétálnak vele a falvakban, városokban milyen szokásokat ápolnak ezen a napon.
Sokat beszélgettünk és megfogalmaztuk gondolatainkat azzal kapcsolatban, hogy szerintünk mit üzenne Szent Márton a mai embereknek, miközben elkészítettük lámpásainkat.
A hét eseményei a lámpás felvonulással teljesedtek ki, amit a 3. n osztály előadása tett teljessé. Márton legendáját elevenítették meg mindenki nagy örömére.
Lelkes énekléssel tettünk egy sétát az iskola épülete körül. Az aulában életspirálként tekeregtünk és lámpásaink fényével ragyogtuk be az épületet.
Márton-nap maga is átmenet a nyári időszakból a télibe. A sok lámpás mégis fénnyel , élettel és jókedvvel  töltött el minket.
 A lámpásokat pedig a gyerekek hazavihették és családjukkal együtt meggyújthatták.

Az ide tartozó képeket a Fotóalbumban megtekinthetik.

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 14. 13:17