Szent Márton napja

Szent Márton napja - Tradíció, ahogy mi „németesek” ünnepeljük

 

Németországban nagy hagyománynak örvend Szent Márton napján vidám lampionos felvonulással ünnepelni. Felnőtt és gyerek számára is szívet melengető élmény saját kézzel készített lámpásokkal és Márton napi énekekkel köszönteni november 11-ét.

Mi -„ németesek” – is megemlékeztünk Szent Mártonról. Szent Márton a szegényeken segített étellel, pénzzel és palástjának egy darabjával is, melyet takaróként egy koldusnak adott, hogy megmentse a fagyos éjszakától. Jó tettei jutalmául püspöknek választották, de ő szerény ember lévén inkább a libák közé bújt. A libák hangos gágogással árulták el rejtekhelyét – így nem volt mit tenni, elfogadta a megtisztelő pozíciót, később példaértékű életvitele miatt szentté is avatták.

Szent Márton, valamint az őt eláruló libák emlékére idén játékos délutánnal szerettünk volna hagyományt teremteni. Német nyelvet tanuló alsó tagozatos osztályaink számára a 4. n osztály meglepetésjelenettel készült, melyet Gaál Krisztina  tanárnő tanított be. A Márton-legenda eljátszásával szereztek nagy örömöt nekünk. A színdarab nagy tetszést aratott, azonban még nagyobb izgalommal vettek részt a gyerekek a Márton–napi libajátékokon. A vicces, libákkal kapcsolatos feladatok teljesítése közben szinte észre sem vettük, hogy besötétedett. Ünnepünk végeztéül a sötétségbe borult iskolát sok-sok saját készítésű lámpás fénye és vidám éneklés töltötte be.

Tűz-kígyónk bejárta iskolánk minden emeletét, énekhangunk betöltötte minden kis szegletét! A különleges pillanathoz a gyerekek szülei is szívesen csatlakoztak.  Jövőre folytatjuk! 

A program feladatellátási hely koordinátora: Dr. Mezőné Monoki Sophia

Márton 1 Márton 2 Márton 3
Márton 4 Márton 5 Márton 6

Frissítés dátuma: 2019.11.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.