Matematika profil bemutatása

Emeltszintű matematikatanítás iskolánkban

Iskolánkban nagy népszerűségnek örvend a matematikai orientáció. Kisgyermekeknél korán megmutatkozik a kiemelkedő matematikai képesség, motiváltság a számok iránt, a magasabb szintű gondolkodás. Erre építve, ebben az osztályban a matematikatanítás fontos feladata a kognitív képességek fejlesztése, a tudatosságra, a megismerési módszerek önálló alkalmazására való ösztönzés. Célunk a felfedezés, a feladatmegoldás által nyújtott sikerélmény megélése. Az eredményes tanítást segíti a tapasztalati úton szerzett tudás, különböző módszerek, eszközök használata. Alapozó szakaszunk végén, a tanulók gyakorlottak lesznek a matematikai problémák megoldásában, jártasságot szereznek a logikus gondolkodásban. 4. évfolyamtól   heti 1, 5. évfolyamtól heti 2 órával magasabb óraszámban ”tanulhatják” a matematikát.

Fontos szempont iskolánkban az egyenlő esély biztosítása minden tanuló számára. Ez volt az egyik kitűzött cél az ”Észbontó” Matematikai Tehetséggondozó Program elindításánál.

„Észbontó” Tehetséggondozó Program

„Észbontó” matematikai tehetséggondozó programunkat 2012-ben indítottuk el. Heti egy alkalommal a tanulók megismerkednek a matematikai feladatmegoldás módszereivel, érdekességeivel, buktatóival, a felfedezés örömével.

A 8. éve tartó programunk, hat évfolyamon 14 kiscsoportban foglalkozik a tehetséges gyerekekkel. A tehetségeket első osztályban azonosítjuk, majd fejlesztésük során lehetőséget adunk logikai képességük fejlesztésére, ismereteik bővítésére, személyiségük, önértékelésük, önbizalmuk erősítésére. Tehetséggondozó műhelyünk kitűzött célja, hogy olyan megismerési, gondolkodási módszereket sajátítsanak el a gyerekek, melyet az élet minden területén alkalmazni tudnak. Feladatainkat tevékenykedtetéssel, különböző eszközök használatával oldjuk meg. Rávezető kérdésekkel, ok-okozati összefüggések megláttatásával, algoritmusok elsajátításával, eljátszva, rekonstruálva jutunk el a megoldásig. Úgy próbáltuk összeállítani feladatainkat, hogy azokban egy ilyen kis gyermek is szívesen elmerüljön, aktívvá váljon. Azoknak a gyerekeknek, akiket a gyors gondolkodás jellemez és élvezik a kreatív feladatokat, versenyzési lehetőséget is biztosítunk. Tanulóink számos megyei és országos versenyen (Bolyai, Zrínyi, Kenguru) kiemelkedő eredményeket értek el.  2018-ban az Országos Zrínyi Ilona Matematikaverseny értékelése alapján a megye legeredményesebb általános iskolája lettünk.

Frissítés dátuma: 2020.10.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.